Twitter

Kees Putman exposeert in de Zon

Herfst 2009: 'De zee is een onuitputtelijke vloedgolf van beelden'

Maakt Her een kunst van het koken met vegetarisch voedsel en pollepel, zijn broer Kees doet aan kunst met verf en penseel. Logisch om die twee eens samen te brengen. In Eethuis De Zon zijn in het najaar van 2009 schilderijen te zien rond Kees' favoriete thema, de zee.

Opgegroeid in Noordwijk aan Zee hebben beide broers een sterke band met de kust. Beiden hebben ook een band met Den Haag. Her deed er de fotoacademie, hij woont er en heeft er zijn restaurant. Kees volgde vijf jaar lang een opleiding aan de KABK, de kunstacademie aan de Prinsessegracht.

De zee is voor hem een belangrijke bron van inspiratie in zijn kunst. De eeuwige beweging, de altijd wisselende kleuren, de spiegelingen, de rust van het zacht kabbelende water, de dreiging van aandonderende stormgolven, dat alles samen vormt een onuitputtelijke vloedgolf van beelden.

Hoewel realistisch geschilderd zijn de schilderijen geen geschilderde foto's. Vrijwel alle werken zijn ontstaan op het strand met de zee als levend model voor ogen, of in het atelier met de zee in het hoofd. Voor Kees is de zee een weerspiegeling van emoties.

Met een subtiel kleurenpalet en zorgvuldig uitgewerkte composities probeert hij gemoedstoestanden weer te geven: vrolijke, dreigende, luie of sensuele golven, soms in combinatie met menselijke figuren.

Hij hecht aan vakmanschap, zowel wat betreft het juiste opbouwen van de verflaag als in het weergeven van water, zand of mensen. In zijn verfbehandeling mag de penseelstreek duidelijk zichtbaar en krachtig zijn, net zoals bij Her in zijn koken de ingrediƫnten een eigen, stevig en herkenbaar karakter mogen hebben. Eerlijke schilderijen en eerlijk voedsel, dat hebben de broers te bieden.

Voor meer info: zie website Kees Putman.

Overzicht van eerdere exposities in de Zon

2007: Frits van Geer
2008: Dennis Wijmer
2008: Kees Putman
2009: Joy Chiquita
2009: Dóra Benyó
2010: Judith Werdmüller
2011: Ann Hoogendoorn
2012: Joy Chiquita